Lemon curd, czyli słońce zimą

12:38 Monika Chrzanowska 4 Comments

Tak naprawdę ciężko mówić nawet o zimie, za oknem panuje plucha, wiatr... Czyli wszystko to za czym nie przepadam. Jedno jest jednak pewne - brak słońca źle wpływa na moje samopoczucie! Wprowadziłam więc dzisiaj do mojej kuchni odrobiny słońca za pomocą lemon curd, czyli kremu cytrynowego :)


składniki: 2 żółtka, 2 jajka, sok wyciśnięty z 2 cytryn, skórka otarta z dwóch cytryn, 3/4 szkl. cukru, 70g masła


wykonanie: Zółtka, jajka oraz cukier ubijamy w rondelku na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę. Następnie wstawiamy na średni ogień i ciągle mieszając, gotujemy przez 6-10 minut. Należy uważać aby gęstniejąca masa nie przylgnęła do dna. Kiedy masa zgęstnieje, ściągamy rondelek z kuchni, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przekładamy krem do słoiczka o pojemności 350 ml. Krem przechowujemy w lodówce (maksymalnie przez tydzień) przykryty folią spożywczą.


4 komentarze:

  1. mmm! mam chętkę na lemon curd już od dłuższego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie poprawi humor :) od razu jaśniej się na duszyczce robi po takim cudeńku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lemon curd - mogłabym zjeść cały słoiczek łyżeczką ;)
    U mnie dzisiaj znowu śnieg spadł - kiedy ta zima się wreszcie skończy...?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...