Wiejskie mini pizze

15:12 Monika Chrzanowska 6 Comments

Wiejskie mini pizze trafiły bardzo szybko do piekarnika i bardzo szybko z niego wyszły... To było danie w 15 minut :) ale jedno wiem na pewno - ciasto wyszło idealne!


składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki, 10g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, szczypta soli, 1/2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka oleju
1 szkl. startego żółtego sera, cienka kiełbasa pokrojona w plasterki, inna dowolna kiełbasa (np. żywiecka, tatrzańska), ogórek kwaszony pokrojony w plasterki pomidor pokrojony w plastry, krążki cebuli, sos pomidorowy do pizzy (najszybciej: koncentrat połączyć z niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę oleju, szczyptę soli oraz bazylię), olej

wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy z solą. W garnuszku drożdże mieszamy z cukrem aż do powstania jednolitej masy, a następnie mieszamy z ciepłą wodą. Do miski z mąką dodajemy olej oraz drożdże z cukrem i wodą. Całość mieszamy i powoli zagniatamy - w razie potrzeby podsypujemy dodatkową mąką. Formujemy kulę i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części, a następnie każdą z nich formujemy na spód do pizzy. Każdy spód smarujemy sosem pomidorowym, który nakłuwamy widelcem, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Tak powstałe blaty posypujemy startym serem i układamy nasze dodatki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż ciasto ładnie wyrośnie, brzegi się zarumienią. Maksymalnie 10 minut.

6 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...