Bruschetta z pomidorami na ciemnym pieczywie

19:10 Monika Chrzanowska 2 Comments

Upał na dworze nie zna litości! Nie przyszłoby mi nawet do głowy gotować dzisiaj cokolwiek co mogłoby spowodować, że czułabym się ciężko i jedyne marzenie jakie by mnie wówczas dopadło to drzemka. Zamiast tego, korzystając z pogody, zażywałam kąpieli słonecznej na balkonie, w międzyczasie przygotowując szybką, smaczną i orzeźwiającą bruschettę!

Pochodzenie włoskiej bruschetty datuje się na około XV wiek. We Włoszech przygotowywana jest na specjalnym grillu "brustolina". Najczęściej serwowana jest w formie drobnej przekąski, poprzedzającej danie główne.


składniki: 5-6 kromek ciemnego pieczywa lub jeżeli ktoś woli to bagietka pokrojona po ukosie, oliwa z oliwek, 2 mięsiste pomidory malinowe, mały pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu, kilka kropli oliwy aromatyzowanej czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami, dodatkowo świeże liście bazylii lub, tak jak u mnie, szpinaku


wykonanie: Pieczywo nacieramy jednym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i wstawiamy na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - czekamy aż zacznie się lekko przypiekać. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry - kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Do naczynia dodajemy również posiekany szczypiorek oraz ząbek czosnku, a także szczyptę soli, pieprzu oraz kilka kropli oliwy aromatyzowanej. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby pomidorki się schłodziły. Na podpieczone pieczywo wykładamy posiekane pomidory, ozdabiamy listkiem bazylii lub szpinaku.





2 komentarze:

  1. Kuchnia włoska ma swój nie powtarzalny urok. Uwielbiam takie przystawki :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...