Tort śmietanowo ananasowy

19:54 Monika Chrzanowska 2 Comments

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że moja silna wola jest wyjątkowo wątła... ale nic na to nie poradzę :) Tort śmietanowy prześladował mnie już od kilku dni aż w końcu uległam pokusie i w bardzo krótkim czasie stworzyłam, może niezbyt atrakcyjny wizualnie ale za to pyszny torcik. Choć i tak niekwestionowanym tortożercą jest moja mama - po przesłaniu jej zdjęcia, zadzwoniła do mnie i tylko westchnęła, że ona też by chętnie zjadła... :)


składniki: na biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia: 500ml śmietany kremówki 36%(jeżeli chcecie tort ozdobić śmietaną to koniecznie około 750ml), 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, dżem ananasowy
poncz: 300ml przegotowanej i ostudzonej wody, sok z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 1 aromat rumowy
opcjonalnie: wiórki kokosowe, owoce


wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się błyszcząca, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy tylko na dnie papierem - boków nie wykładamy ani nie smarujemy - biszkopt wówczas równo wyrośnie. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu lekko stukamy o blat i odstawiamy do ostudzenia. Przed otwarciem tortownicy za pomocą noża odcinamy ciasto blaszki.
Z wody, cukru, soku z cytryny oraz aromatu przygotowujemy poncz. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy krótko mikserem, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ubijamy dalej na sztywno. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. I kolejno: dolny blat dokładnie nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, wykładamy porcję bitej śmietany i nakrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, a następnie wykładamy kolejną porcję bitej śmietany. Na wierzchu układamy ostatni blat, który dokładnie pokrywamy bitą śmietaną. Podobne robimy z brzegami ciasta. Tort można opcjonalnie wysypać wiórkami kokosowymi bądź udekorować bitą śmietaną i owocami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam torty z kremem na bazie śmietany! I w dodatku ananasowe!!!!!!! Kremy maślane są dla mnie zbyt ciężkie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione torty to właśnie te na bazie bitej śmietany. Nie lubię tych ciężkich czekoladowych tortów.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...