Curry z kalafiorem i kurczakiem

14:16 Monika Chrzanowska 0 Comments

Idąc dzisiaj do sklepu po awokado w życiu bym nie pomyślała, że wrócę z siatką zakupów i ze składnikami na... przepyszne curry z kurczakiem oraz kalafiorem. Curry wyszło pikantne choć jak wiadomo, każdy ma inną tolerancję pikantności :) u mnie dzisiejsze danie zajęło 4 punkty w sześciostopniowej skali ostrości.


składniki: różyczki z połowy małego kalafiora, 400ml mleka kokosowego, 2-3 udźce z kurczaka bez skóry i bez kości, przyprawy: 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 6 suszonych papryczek chilli; 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki masła klarowanego, kilka kropli soku z limonki
marynata do mięsa: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego, 1 płaska łyżeczka świeżo startego czosnku, 1 łyżeczka oliwy

dodatkowo: 100g ugotowanego ryżu


wykonanie: Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, składniki na marynatę łączymy i mieszamy z mięsem - odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie się rumienić, ściągamy na talerz. W tym samym garnku rozgrzewamy drugą łyżkę masła i dodajemy zieloną pastę curry, mieszamy i przez chwilkę wysmażamy na średnim ogniu, dodajemy przyprawy i również podsmażamy. Puszkę z mlekiem otwieramy i ściągamy łyżką do miseczki górną warstwę przypominającą śmietanę i pozostawiamy w puszce wodę kokosową (około pół puszki). Różyczki kalafiora dodajemy do zawartości garnka, chwilę smażymy, zalewamy wodą kokosową, dodajemy cukier oraz szczyptę soli i gotujemy przez około 8-10 minut. W międzyczasie dodajemy pozostałą, gęstą część mleka kokosowego. Pod koniec dodajemy usmażone mięso z kurczaka i gotujemy całość przez 4-5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ugotowanym ryżem.


0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...