Rolada z ciasta francuskiego z lazurem, szpinakiem oraz kurczakiem

00:00 Monika Chrzanowska 0 Comments

Nie zważając na porę dnia, a dochodziła prawie 21, wyjęłam z lodówki pierś z kurczaka, świeży szpinak, ser pleśniowy oraz ciasto francuskie. Jedyna myśl jaka prześladowała mnie od co najmniej 30 minut to chrupiący wierzch rolady z ciasta francuskiego, a wewnątrz... cudownie pachnące połączenie sera pleśniowego, kurczaka oraz szpinaku...
A po wyjęciu z piekarnika... pierwsze wbicie widelca, przecięcie nożem i ten cudowny dźwięk chrupiącego i kruszącego się pod sztućcami ciasta... Bezcenne!


składniki: ciasto francuskie, 3-4 garści świeżego szpinaku, 300g piersi z kurczaka, 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur, sól, pieprz, przyprawa węgierska, 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem, 1 roztrzepane jajo

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem i rozwijamy na nim ciasto. Na rozgrzanej patelni z olejem wysmażamy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka z dodatkiem soli, pieprzu oraz przyprawy węgierskiej. Następnie na cieście wykładamy szpinak (z jednej strony zostawiamy 4 centymetrowy margines), usmażoną pierś z kurczaka oraz ser pleśniowy, po czym zwijamy roladę w stronę pozostawionego marginesu ciasta, który na końcu zaciągamy na zwiniętą roladę, zamykając ją szczelnie. Dodatkowo sklejamy brzegi i podwijamy lekko pod spód. Ciasto dokładnie nakłuwamy z wierzchu wykałaczką i smarujemy roztrzepanym jajem. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...