Na szybko: pizza z boczkiem, serem rokpol oraz z pieczarkami

17:31 Monika Chrzanowska 2 Comments

Jedna z najszybszych pizz jakie powstały w mojej kuchni. Ciasto od razu po zagnieceniu trafiło pod wałek, dzięki czemu wyszło cieniutkie i chrupiące, a do tego proste dodatki: wędzony boczek, ser rokpol, pieczarki, ser mozzarella...


składniki: 1 szkl. mąki, 1 łyżka oliwy, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 płaska łyżeczka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki soli, ciepła woda
dodatki: biały ser mozzarella, 3 plasterki  pokrojone w paseczki sera żółtego, łyżka pokruszonego sera rokpol, 4 porozrywane na części plastry boczku wędzonego, 1 pokrojona pieczarka, 40g koncentratu pomidorowego, szczypta czosnku granulowanego, 4 posiekane listki bazylii, 2 łyżki oliwy

wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. W misce zagniatamy składniki na ciasto, formujemy kulę, na chwilkę odstawiamy. W tym czasie w miseczce mieszamy koncentrat, 2 łyżki oliwy, czosnek, posiekane listki bazylii lub robimy sos pomidorowy do pizzy według tego przepisu. Odstawione ciasto spłaszczamy na blacie i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który wcześniej lekko smarujemy oliwą. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy ser żółty, boczek, ser rokpol, ser mozzarella oraz pieczarki. Całość lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na max. 10 minut.

2 komentarze:

  1. Opis i wygląd pozwalają mi stwierdzić, że pizza musiała być przepyszna!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...