Blueberry muffins

16:22 Monika Chrzanowska 2 Comments

Jagodowe muffiny to jedyne, które potrafię kupić na mieście tylko dlatego, że nie potrafię się im oprzeć! Mam słabość do ciasta, które nabiera niebieskawo fioletowego odcieniu... Po prostu jagodowe love :)

Składniki w zasadzie dobierane "na oko" ale postaram się najdokładniej podać proporcje :)


składniki: 250g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 1 jajko, 2 czubate łyżki jogurtu, 1/2 szkl. oleju, szklanka borówek/jagód

wykonanie: Łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól) W misce dokładnie miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Następnie, nadal miksując, dodajemy esencję waniliową, sok z pomarańczy, jogurt oraz olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy - masa musi być bardzo gęsta. Pod koniec należy lekko wmieszać borówki/jagody. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub po prostu papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżek nakładamy porcję ciasta do każdej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 25 minut ale jest to też czas "na oko" :) Zawsze czekam aż wierzch ładnie się zarumieni... Wtedy wiem, że mogę wystawiać :)

2 komentarze:

  1. Wspaniałe,też kocham jagody ,u mnie stygną babeczki z jabłkiem w środku .

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...