Burger w stylu greckim

00:12 Monika Chrzanowska 3 Comments

Pojawiły się już u mnie różne wersje burgerów, zarówno klasyczny, jak i w wersji z serem light oraz szpinakiem, a także z pysznym grillowanym ananasem i sosem ze słodkiej musztardy. Tym razem przyszedł czas na burgera w stylu greckim, który wyróżnia się zawartym w sobie serem feta, tzatzikami oraz salsą z awokado . Całość podana w zwykłej ale za to przygrillowanej kajzerce. Tak niewiele, a tak wiele...! :)

Salsa z awokado: http://www.maxymonium.com/2013/09/salsa-z-awokado-czyli-guacamole.html
Tzatziki: http://www.maxymonium.com/2013/09/tzatziki.html


składniki: 1 przygrillowana kajzerka, 190g mięsa wołowego mielonego, liść karbowanej sałaty, 2 plastry sera feta, kilka plasterków zielonego ogórka, łyżka tzatziki, 2 łyżki salsy z awokado, plaster pomidora, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

wykonanie: W misce łączymy mięso z musztardą oraz solą i pieprzem. Formujemy kulę, którą dokładnie spłaszczamy, nadając burgerowi ładny okrągły kształt. Mięso układamy na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej i dokładnie smażymy z dwóch stron. Następnie układamy od dołu: spód przygrillowanej bułki, liść sałaty, burger, ser feta, ogórek zielony, plaster pomidora, salsa z awokado, tzatziki, górna przygrillowana część bułki.

3 komentarze:

  1. Mniam! Tylko że ja nie umiem takich jeść :(
    Zapraszam do udziału w moim konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...