Dyniowy syrop do latte

18:22 Monika Chrzanowska 2 Comments

Jak zwykle zgłupiałam na punkcie nowej kawy w Starbucksie o smaku dyni. Nie było więc niczym dziwnym, że przeniosłam ten smak również do swojej kuchni... I takim sposobem powstał pyszny syrop dyniowy na bazie golden syrup!


składniki: 120g musu z pieczonej dyni, 140g drobnego cukru, 150ml golden syrup, 100ml wody, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, czubata łyżeczka cynamonu, łyżeczka płaska gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

wykonanie: Z pieczonej dyni, za pomocą nożyka, odcinamy cienko skórkę. Miąższ rozdrabniamy dokładnie za pomocą blendera. W garnuszku łączymy mus dyniowy, cukier, golden syrup oraz wodę - zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz ekstrakt waniliowy - dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Ja swój syrop dyniowy ponownie zmiksowałam za pomocą blendera uzyskując jednolitą konsystencję.

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować zrobić taki syrop- bardzo mnie ciekawi smak kawy z dynią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj aby syrop rozpuścić w mleku, które następnie należy spienić :) ja jeszcze dodatkowo dosładzam sobie kawę brązowym cukrem... cierpię ostatnio na brak słodkości :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...