Pikantny krem z dyni

18:09 Monika Chrzanowska 0 Comments

Z racji tego, że nadal choruję i ogromną przyjemność sprawiają mi wyraziste i pikantne potrawy, tym większą radość sprawiło mi przygotowanie pikantnego kremu z dyni. Zupa krem powstała na bazie pieczonej dyni z dodatkiem soku z pomarańczy oraz świeżego imbiru.


składniki: (2 porcje) 1/2 upieczonej dyni Hokkaido, 500ml bulionu, 3 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżego startego imbiru, szczypta mielonego imbiru, dobra szczypta gałki muszkatołowej, otarta skórka z cytryny, śmietana

wykonanie: Do garnuszka wlewamy bulion, dodajemy rozdrobioną na kawałki dynię i gotujemy przez chwilę. Dodajemy sok pomarańczowy oraz świeżo starty imbir, imbir mielony, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na krem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Przekładamy do miseczki, dodajemy kleks ze śmietany, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem oraz otartą skórką z cytryny.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...