Aromatyczne pieczone figi z blue cheese oraz pieczonym camembertem

13:09 Monika Chrzanowska 4 Comments

Kupiłam ostatnio figi i nie mogłam się oprzeć przygotowaniu ich na słodko z dodatkiem serów oraz boczku. Korzystając z dzisiejszego dnia wolnego, ze względu na przeziębienie, które nie zamierza odpuścić, w końcu znalazłam chwilę aby swoje marzenie o figach spełnić :)


składniki: 1 dojrzała figa, pokruszony blue cheese, miód, cynamon, gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu, 2 plasterki boczku, ser camembert

wykonanie: Figę nacinamy na krzyż, uważając aby nie przeciąć jej do końca. W rozcięcia wkładamy blue cheese, lekko polewamy miodem i posypujemy po szczypcie: cynamonem, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Tak przygotowaną figę owijamy boczkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut. W międzyczasie, na patelni grillowej, obsmażamy ser camembert (smażymy na pergaminie). Kiedy będzie miękki w środku zdejmujemy ser na "trawkę" z rukoli. Na camembercie układamy upieczoną figę w boczku.


4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...