Pieczony pstrąg z ziołami

16:29 Monika Chrzanowska 1 Comments

Nie należę do fanów ryb ale zdarza się, że czasami mam na nie ochotę. Co gorsze, nie lubię ich szczególnie przygotowywać i nie wstydzę się o tym powiedzieć :)
Mimo wszystko, w końcu smak na rybkę był tak silny, że wybrałam się po pstrąga i zapiekłam go wypełnionego ziołami oraz z dodatkiem cytryny i pomarańczy... Było pysznie!

Rybkę podałam w towarzystwie wcześniej upieczonych pomidorków:
http://www.maxymonium.com/2013/09/pieczone-pomidory-z-cynamonem.html


składniki: 1 świeży pstrąg wypatroszony, kawałek kopru włoskiego, nać pietruszki, świeży koperek, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku, oliwa aromatyzowana czosnkiem i suszonymi pomidorami, sól, pieprz, kilka cienkich plasterków cytryny i pomarańczy, cebula pokrojona w ósemki, cytryna pokrojona w ósemki

do podania świeży, chrupiący chleb oraz pieczone pomidory z cynamonem

wykonanie: Pstrąga myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W miseczce mieszamy posiekany koper włoski, posiekaną pietruszkę oraz koperek, posiekane listki bazylii, posiekany ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Rybę dokładnie nacieramy sola oraz pieprzem, do środka wkładamy wcześniej przygotowaną mieszankę oraz kilka plasterków cytryny. Otwór ryby zabezpieczamy plasterkami cytryny i pomarańczy, a całość związujemy grubą nicią bądź spinamy metalowymi wykałaczkami. Na wierzchu ryby układamy plasterki czosnku. Blaszkę lekko natłuszczamy oliwą aromatyzowaną, układamy rybę, którą obkładamy wokół cząstkami cytryny i cebuli. Tak przygotowaną rybę pozostawiamy na 45 minut aby przeszła aromatem ziół. Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Rybę podajemy z pieczonymi pomidorami z cynamonem oraz świeżym, chrupiącym chlebem.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...