Karczek panierowany w parmezanie z sosem z grzybów leśnych

18:36 Monika Chrzanowska 0 Comments

Wreszcie doczekałam się świeżych grzybów z lasu! I choć nie dane było mi je uzbierać (nadal jestem pociągająca nosem) to chociaż tatuś sprawił się znakomicie i dał córce wiaderko grzybów na obiad :)
Najszczęśliwsza na świecie, wróciłam do siebie, część grzybków zamroziłam, a porcja trafiła w postaci sosu jako dodatek do smażonej karkówki w panierce z parmezanem.


składniki: karkówka pokrojona w 1,5 centymetrowe kotlety, na panierkę 3 łyżki bułki tartej + 1,5 łyżki startego parmezanu na kotlet, jajka + sól i pieprz + łyżeczka mąki ziemniaczanej, olej do smażenia
(1 małe jajko na kotlet+ płaska łyżeczka soli+ płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu)
na sos grzybowy: 400g świeżych oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych, 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę, 1 płaska łyżka masła, 1 łyżka śmietany 30%, sól, pieprz, szczypta vegety, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

do podania kasza jęczmienna, gryczana, kuskus, ziemniaki

wykonanie: Kotlety lekko rozbijamy z dwóch. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem oraz mąką ziemniaczaną, w drugiej mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Kotlety dokładnie maczamy w masie jajecznej, następnie z dwóch stron obtaczamy w bułce z parmezanem. Wysmażamy dokładnie z dwóch stron, po czym wkładamy na chwilę w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do stopni.
Sos: w garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Oprószamy vegetą i dusimy na małym ogniu. Grzybki zaczną się delikatnie rozchodzić, wówczas sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zaprawiamy śmietaną 30 %, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...