Podsmażane pierogi z kaczką oraz pieczarkami
Bardzo często pozostaje nam kilka porcji pieczonego mięsa, które można bardzo łatwo wykorzystać do przygotowania innych potraw. Jednym z takich przykładów są pierogi z nadzieniem z kaczki, którą upiekłam na obiad.Przepis na pieczoną kaczkę z sosem borówkowym:
http://www.maxymonium.com/2013/09/pieczona-piers-kaczki-z-sosem-borowkowym.html
ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki, 1 jajko, letnia woda (około 100ml), szczypta soli
sól do gotowania, tłuszcz z kaczki do podsmażenia
wykonanie: Upieczoną i wystudzoną kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Boczek siekamy drobno, pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kawałki kaczki z boczkiem, posiekaną drobno cebulą oraz pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Całość rozdrabniamy za pomocą malaksera, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i za pomocą maszynki do pierogów lub szklanki wycinamy koła. Na każde wycięte z ciasta koło wykładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy przygotowane pierogi i gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia - odcedzamy na wysmarowany olejem talerz.
Pierogi możemy również podsmażyć - na patelni rozgrzewamy tłuszcz z kaczki i smażymy pierogi z dwóch stron na rumiano.
mmmm dajcie mi takie pierogi i nic mi do szczęścia nie trzeba!
OdpowiedzUsuńWyjdź za mnie!
OdpowiedzUsuńNie kupuję kota w worku :)
Usuń