Pizza marmurkowa

18:28 Unknown 6 Comments

Pizza marmurkowa to nic innego jak pizza z dodatkiem sera marmurkowego :) Sama pizza powstała na grubym cieście z dodatkiem boczku wędzonego, szynki wędzonej, salami pepperoni, wcześniej wspomnianego sera marmurkowego, ementalera oraz białej mozzarelli. A wszystko to na świeżym sosie pomidorowym z bazylią.... :)


składniki na ciasto: 300g mąki, 2 łyżki oleju, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 3/4szkl. ciepłej wody, olej do smarowania blachy

dodatki: 200g startego sera ementalera, 100g startego sera marmurkowego, 1 kula białej mozzarelli, sos pomidorowy, 5 plastrów boczku wędzonego, pokrojonego na kwadraciki, 3 plastry wędzonej szynki pokrojonej w paski, 10 plasterków salami pepperoni, szczypta świeżo mielonego pieprzu, odrobina oliwy z oliwek

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. W kubku rozcieramy drożdże z cukrem, gdy się rozpuszczą dolewamy na początek 1/2 szkl. ciepłej wody. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajmy olej oraz drożdże z wodą. Zagniatamy ciasto, w razie czego jeżeli ciasto będzie zbyt ścisłe dodajemy wodę podczas zagniatania. Kiedy ciasto będzie elastyczne, formujemy kulę, wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 10-15 minutach, blachę do pizzy smarujemy olejem, ciasto rozciągamy i wykładamy blachę. Środek lekko nakłuwamy widelcem. Na cieście wykładamy sos pomidorowy, a następnie starte sery: ementaler oraz ser marmurkowy. Dalej układamy salami, szynkę oraz boczek. Całość lekko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu rozrywamy mozzarellę i układamy na wierzchu pizzy,  którą skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, aż do zrumienienia mozzarelli.


6 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...