Domowy hamburger z rukolą i szpinakiem
Z ostatnio upieczonych bułek hamburgerowych pozostała zaledwie jedna sztuka, pomyślałam więc, że warto byłoby ją wykorzystać w celu w jakim została upieczona i korzystając z obecności w lodówce mięsa mielonego raz świeżej rukoli i szpinaku postanowiłam zrobić domowego hamburgera.składniki: 1 bułka hamburgerowa (przepis), 1 kotlet (2 łyżki mięsa mielonego, świeżo zmielony pieprz, sól, musztarda - wymieszać i wysmażyć na suchej patelni z dwóch stron), rukola, szpinak, 1 plasterek sera gouda light, 1 łyżeczka majonezu, musztarda i ketchup do smaku
opcjonalnie: plasterki ogórka, pomidora, cebuli
wykonanie: Bułkę podgrzewamy po rozcięciu na grillowej patelni. Kotleta wysmażamy, a pod koniec na wierzchu kładziemy plasterek sera gouda aby rozpuścił się pod wpływem ciepła. Na dolnej części bułki smarujemy majonez oraz musztardę, wykładamy świeżą rukolę oraz szpinak. Następne kładziemy kotleta z serem, smarujemy ketchupem i przykrywamy górną częścią bułki.
Smaczny, szybki i domowy :)
podobną kanapkę jadłam wczoraj choć z jajkiem, nie z mięsem.. pychotka
OdpowiedzUsuńW takim razie moja następna również będzie z jajkiem ;)
Usuńzdrowa wersja fast fooda:) ja jeszcze lubię z jajkiem :D
OdpowiedzUsuńDomowy zawsze jest ponad wszelkimi kupnymi! ;p
OdpowiedzUsuń