Migałowo żurawinowe biscotti
Fatalna pogoda za oknem - pada, wieje... Aż nie chce się wystawiać nosa za okno. Aby jednak nie było aż tak ponuro wystarczy wprowadzić w domu cieplejszą atmosferę i zaserwować do kawy lub herbatki pyszne i chrupiące biscotti!składniki: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. płatków owsianych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jajko, 1 i 1/2 łyżki oleju, 1/2 łyżki otartej skórki z pomarańczy, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 szkl. suszonej żurawiny, 1/2 szkl. migdałów, 4 pokruszone okienka czekolady gorzkiej
wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy podłużny chlebek (jak na zdjęciu). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie za pomocą noża z piłką kroimy ciasto na 1-1,5cm porcje. Ponownie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i układamy ciastka na płasko na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika. Po około 8 minutach odwracamy ciastka i pieczemy kolejne 8 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka są chrupiące i wspaniale smakują lekko maczane np. w gorącej herbacie :) bądź kawie :)
Biscotti z płatkami owsianymi jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę spróbować. Szczególnie, że pozostałe składniki należą do ulubionych przeze mnie. Dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tarzynka
Biscotki dobre na wszystko :)
OdpowiedzUsuńMuszę znowu upiec, bo te świąteczne już dawno wyszły...