Kopytka
W ostatnim czasie na blogu pojawił się przepis na domowe tagliatelle z czarnym pieprzem oraz na gnocchi wraz z przepisem na gnocchi zapiekane w kremowym sosie pieczarkowym ze szpinakiem i mascarpone, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne kopytka.składniki: 300g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, 1 szkl. mąki, 1 małe jajo, sól do osolenia wody
wykonanie: Na stolnicy wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy tam przeciśnięte przez praskę ostudzone i ugotowane ziemniaki. Dodajemy jajo i całość wyrabiamy i formujemy wałek. Następnie dzielimy go na cztery części i każdy rolujemy w długi cieńszy wałeczek (około 1cm średnicy), po czym kroimy pod skosem tworząc kopytka. W międzyczasie nastawiamy wodę do gotowania i dodajemy łyżkę soli. Przygotowane kopytka wrzucamy na wrzątek, lekko mieszamy łyżką i po wypłynięciu gotujemy około 2 minut i odcedzamy.
najlepsze z zasmażką. albo sosem myśliwskim mojej Mamy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zawsze wcinam z ogórkiem kwaszonym dla zaostrzenia smaku :)
OdpowiedzUsuńDo tego cukier i roztopione masło - jeden ze smaków dziecięcych obiadów!
OdpowiedzUsuń....ale dostałam ochotę na kopytka ;d
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuń