Chleb pszenno- żytni

01:29 Monika Chrzanowska 0 Comments

Jak już się raz sięgnie po mąkę chlebową to potem wchodzi to w nawyk. Kiedy więc zabrakło mi świeżego pieczywa w domu to powstał szybki chleb pszenno- żytni.




składniki: 250g mąki żytniej chlebowej, 500g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25g miękkiego masła, 450ml ciepłej wody, masło do smarowania formy i garstka płatków owsianych




wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem. Smarujemy formę, u mnie większa keksówka, a następnie obsypujemy ją płatkami owsianymi. Przekładamy do niej ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut. Kolejne 15 minut pieczemy w temperaturze 185 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...