Kolanka zapiekane w sosie serowym z krewetkami

16:40 Monika Chrzanowska 1 Comments

Makaronowe fantazje nie znają końca. Tym razem czas na lekko odmieniony tradycyjny przepis na makaron zapiekany z sosem serowym. Tym razem będzie dodatek w postaci krewetek.





składniki: na małe naczynko: 1 szkl. makaronu (np. kolanka), 250g krewetek, 4 duże łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka słodkiej musztardy bawarskiej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1 szkl. startego sera ( np. mimolette i ementaler), parmezan do posypania, sok z cytryny






wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy lekko krewetki. Dodajemy pozostałe masło i mąkę, mieszamy. Powoli dolewamy mleko i mieszamy aż sos będzie gęsty. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Opcjonalnie można lekko doprawić sokiem z cytryny. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Naczynko smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron i polewamy go sosem. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 15-20 minut.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...