Krokiety

14:17 Monika Chrzanowska 1 Comments

Nie przepadam za wyrzucaniem i marnowaniem jedzenia. W związku z tym postanowiłam wykorzystać pozostałe mięso wołowe z wywaru i zrobiłam krokiety.



składniki: farsz: 2 większe,. ugotowane kawałki mięsa wołowego (u mnie z zupy), 1/2 dużej papryki albo po połowie małej zielonej i czerwonej, 1 mała cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, starty żółty ser
ciasto naleśnikowe: 300g mąki, 1/2l mleka, 2 jaja, szczypta soli, opcjonalnie łyżka oleju
olej do smażenia, bułka tarta


wykonanie: Farsz: mięso rozdrabniamy (np w robocie kuchennym bądź w maszynce do mielenia). Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, a po chwili dokładamy pokrojoną paprykę i smażymy przez chwilę. Cebulę wraz z papryką również rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy sól, pieprz, koncentrat i całość mieszamy. Ciasto na naleśniki: mleko, jaja, mąkę i sól dokładnie ze sobą mieszamy, opcjonalnie dodajemy olej. Odkładamy 3/4 szklanki ciasta. Smażymy na patelni cienki naleśniki.
Na gotowych naleśnikach, na samym środku rozsmarowujemy po ok. 1 czubatej łyżce farszu, a następnie posypujemy startym serem. Składamy, a następnie maczamy w pozostałym cieście i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Przed podaniem, zdejmując z patelni, wykładamy krokiety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.



1 komentarz:

  1. u krokiety nigdy nie powstają z własnej inicjatywy tylko właśnie przy okazji - zawsze smażę kopę naleśników, której nawet ja, naleśnikożerca, nie umiem przejeść ;)
    Dobrze widzieć, że niemarnowanie jedzenia to nie tylko moja obsesja.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...