Spaghetti carbonara

18:27 Monika Chrzanowska 0 Comments

Czasami wystarczy obejrzeć film aby nabrać ochoty na jedzenie. Mnie tym razem zainspirował Michael Winterbottom, którego film "Genua. Włoskie lato" zaszczycił mnie widokiem spaghetti carbonara.




składniki: 250g makaronu spaghetti, 200g pokrojonego boczku wędzonego, 1 posiekana cebula, 2 starte ząbki czosnku, 200g śmietany 22%, 50g startego parmezanu, 3 jaja, sól, pieprz, oliwa




wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy boczek i czosnek i podsmażamy. W naczyniu roztrzepujemy jaja ze śmietaną i parmezanem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje przekładamy go do podsmażonego boczku, a następnie całość zalewamy masą jajeczną. Mieszając podsmażamy chwilkę aż całość się lekko zetnie.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...