Domowy razowy

15:41 Monika Chrzanowska 0 Comments

Omyłkowo kupiłam wczoraj mąkę razową chlebową zamiast pszennej. Szkoda by jednak było aby stała bezczynnie w szafce. Takim oto sposobem powstał domowy razowy.




składniki: wymierzone metodą prób i błędów: 110g mąki pszennej chlebowej, 250g mąki razowej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 15g miękkiego masła, 220ml ciepłej wody
opcjonalnie: jajo rozmącone z łyżką mleka




wykonanie: Mąkę pszenną, razową, sól, cukier, drożdże, miękkie masło oraz wodę dobrze razem wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywając ściereczką i dbając o to aby miska z ciastem stała w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, formy. Smarujemy rozmąconym jajem z łyżką mleka i posypujemy dowolnymi ziarnami. Ponownie odstawiamy od wyrośnięcia na 30 minut.




Tak wyglądające ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę aby osiągnęła mniej niż 200 stopni ( u mnie to około 185 stopni) i dalej pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...