Udziki teriyaki ze smażonymi ziemniakami z pieczarkami

13:51 Monika Chrzanowska 0 Comments

Do znudzenia mogłabym powtarzać, że lubię wszystko co słodkie. Tym razem podaję przepis na udziki w sosie teriyaki podane ze smażonymi ziemniaczkami z pieczarkami.




składniki: około 500g filetu z udźca kurczaka, 2 łyżki oleju do smażenia mięsa i ziemniaków, 3-4 obrane ziemniaki, 6-7 pieczarek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
sos teriyaki: 1/2 szkl. sosu sojowego, 2 czubate łyżki brązowego cukru, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 starte ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka ketchupu z dodatkiem octu balsamicznego (Heinz), 1 łyżka miodu




wykonanie: W rondelku mieszamy podane składniki na sos i podgrzewamy. Sos powinien być gęstawy. Odstawiamy od ostygnięcia. Udziki wkładamy do sosu i pozostawiamy w lodówce przez około godzinę, chociaż ja zazwyczaj smażę od razu. Zamarynowane mięso podsmażamy w głębokiej patelni bądź teflonowym garnku z całą marynatą przez około 30 min. Na drugiej patelni, na mniejszym ogniu, podsmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy już się lekko podsmażą dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...