Kotleciki w panierce z płatków kukurydzianych

15:38 Monika Chrzanowska 0 Comments

W dzisiejszym menu zagościła pierś z kurczaka. Początkowo pomysły z nią związane były różne, jednak ostatecznie spoczęłam na kotlecikach w panierce z płatków kukurydzianych.




składniki: pierś z kurczaka, 2 jaja, sól, pieprz, papryka słodka mielona, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 3 czubate łyżki bułki tartej, 2 łyżki startego parmezanu, mąka




wykonanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na kotlety, które delikatnie rozbijamy. W płaskim naczyniu roztrzepujemy jaja z solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki, przesypujemy do osobnego naczynia, do którego wsypujemy również bułkę tartą i parmezan, całość mieszamy. Na talerz wysypujemy mąkę, w której w pierwszej kolejności obtaczamy kotlety. Następnie obtaczamy je w jajku i na końcu w panierce z płatków, bułki tartej i parmezanu. Smażymy na mniejszym ogniu po kilka minut z każdej strony. Przykładowo podane z sałatką ryżową .

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...