Cudowne ciasto jogurtowe z likierem Baileys w kremowej lukrowej polewie

00:02 Unknown 16 Comments

Ciasto jogurtowe może być cudowne. Naprawdę. Szczególnie gdy podczas mieszania wpadnie do głowy myśl o dodaniu likieru Baileys. Aby jednak nie było dość tych słodkości to postanowiłam ciasto otoczyć kremowym cytrynowym lukrem i w tym momencie można byłoby śmiało rzec, że jestem w siódmym niebie.



składniki: 100g miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 2 jaja, 150g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i 1/2 szkl. mąki, 6 łyżek likieru Baileys
lukier: około 2 szkl. cukru pudru, 4-5 łyżek śmietany kremówki, sok z 1/2 cytryny

wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Wlewamy jogurt, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mieszamy. Dodajemy mąkę i ucieramy całość na gładką masę. Pod koniec dodajemy likier i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Małą keksówkę lub małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Przykrywamy folią i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy ciasto przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Cukier puder ucieramy z kremówką i sokiem z cytryn na lukier. Smarujemy nim ostudzone ciasto. Uwaga, będzie słodko!

16 komentarzy:

  1. Jeju, to musi być przepyszne z dodatkiem likieru! Uwielbiam go i już wyobrażam sobie jego smak w tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ten likier!, ciacho musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto! Z takim dodatkiem musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier nadał słodkiego aromatu, a lukier to przysłowiowa wisienka na torcie :)

      Usuń
  4. Jogurtowe ciasta są przepyszne. Bardzo je lubię przyrządzać. Pięknie Ci się upiekło :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam!

      Usuń
  5. Robiłam kiedyś muffinki z dodatkiem baileysa, więc mam absolutną pewność, że Twoje ciasto jest po prostu przepyszne! :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja poproszę kawałek, ale bez lukru bo nie trawię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc i ja miłośniczką lukru nie jestem ale przyszedł dzień,że nie mogłam go sobie odmówić... :) Właśnie robię kawkę także zapraszam na kawałek ciasta! :)

      Usuń
  7. Właśnie sobie uświadomiłam że jestem straszna, bo wystarczy mi gdzieś pomachać przed oczami Baileysem i lecę na oślep w tym kierunku :(
    Całe szczęście, że tutaj akurat słusznie podążałam za instynktem, bo ciasto jest epickie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przyjemne jest uczucie kiedy rano odczytuję maila z informacją o nowym komentarzu, a w nim jest coś więcej ponad dwa słowa zachwytu bądź zniesmaczenia :) i tak było w tym przypadku :) dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  8. Nie próbowałam nigdy tego likieru, mimo ze jestem miłośniczką wszelkiej maści likerów..
    ale ciasto fajne.. tak ocieka lukrem, ze aż ma się ochotę spróbować kawałeczek.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...