Bułki hamburgerowe

00:01 Monika Chrzanowska 2 Comments

Składniki podane poniżej są wymierzone pod kątem trzyosobowej rodziny, zapewniają więc trzy bułki średniej wielkości lub 2 większe. Należy pamiętać jednak, że na przygotowanie bułek trzeba mieć troszkę czasu - samo wyrastanie zajmuje około trzech godzin... Mimo tego, dla chcącego nic trudnego... :)


składniki: 260g mąki, 2 łyżki oleju ,niecałe 3/4 szkl. ciepłego mleka, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, czubata łyżeczka suchych drożdży

wykonanie: W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy ciepłe mleko oraz olej i wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ciężko ale trzeba! :)
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 duże bądź 3 mniejsze, równe kawałków ciasta i formujemy kule. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wyłączamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który kładziemy mocno spłaszczone kule ciasta. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego piekarnika na około godzinę aby bułeczki wyrosły. Po tym czasie bułki wystawiamy i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i wstawiamy bułki, tym razem bez ściereczki, na około 15 minut. Pieczemy bez termoobiegu!

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł zwłaszcza gdy mamy ochotę na jedzenie fast food. Zawsze to trochę zdrowiej jak wykonamy je w domu. Bułeczki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...