Zapiekana cebulowa

12:48 Monika Chrzanowska 4 Comments

Z racji tego, że zapowiadano duże mrozy, a im więcej sposobów na rozgrzanie organizmu tym lepiej, to zachęcam tym razem do przygotowania szybciutkiej zapiekanej zupy cebulowej.


składniki: 3 duże cebule, 2 łyżki masła, 1 płaska łyżka cukru, 1/2 szkl. białego wina, 750ml bulionu, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, ser żółty lub gruyere do starcia, kromki chleba bez skórki


wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w grubsze półplasterki. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i gdy cukier się roztopi dodajemy cebulę i smażymy ją na małym ogniu - cebula ma być miękka ale nie przysmażona! Pod koniec smażenia cebulę oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu i połową wina. Smażymy jeszcze przed chwilkę. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy resztę bulionu i wino, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż cebula delikatnie zacznie się rozmiękczać. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni (funkcja opiekania). Kromki chleba wkładamy do piekarnika aż się lekko zarumienią. Do miseczek wlewamy zupę, układamy na niej grzanki i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane miseczki wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika i lekko zapiekamy.



4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...