Odrywany chlebek z sosem z żółtych pomidorów

00:01 Monika Chrzanowska 6 Comments

Nigdy nie pomyślałabym, że foremka odrywanego chlebka może zniknąć w takim tempie! :)
Świeżo po upieczeniu, zaniosłam piękne upieczony chlebek na desce do pokazania domownikom. Reakcja była natychmiastowa - zrobiono miejsce na stole i w chwilę po kawałku chlebek rozszedł się póki jeszcze był gorący :)
Taka oto historia odrywanego chlebka przełożonego sosem z żółtych pomidorów, fetą, koperkiem, cebulką oraz czosnkiem.


składniki (foremka dł. 30cm, szer.10cm): 4 szkl. mąki pszennej, 1 i 1/2 opakowania suchych drożdży, 5 łyżek stopionego masła, 300ml ciepłego mleka, 2 jajka, 1 płaska łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru
dodatkowo: 80g stopionego masła, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 30g pokruszonego sera feta, 6 łyżek sosu pomidorowego z żółtych pomidorów (domowy sos - podarunek; można zastąpić sosem z pomidorów dobrze uduszonych z ziołami, tak aby odparować nadmiar wody), 3 łyżki posiekanego koperku


wykonanie: Mąkę, drożdże, sól, cukier mieszamy dokładnie w misce. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i wlewamy do miski, dodajemy 5 łyżek stopionego i ostudzonego masła, zagniatamy na gładką jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na niecałą godzinkę. W międzyczasie z 80g masła zabieramy 2 łyżki i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu aż się zeszkli. Czosnek siekamy drobno. Podsmażoną cebulkę mieszamy z sosem pomidorowym, czosnkiem, koperkiem oraz delikatnie dodajemy fetę. Kiedy ciasto wyrośnie, rozdzielamy je na dwie części. Na stolnicy podypanej mąką rozwałkowujemy każdą porcję ciasta na kwadrat o wymiarach około 40x40cm. Całość dokładnie ale cienko smarujemy roztopionym masłem, a następnie wcześniej przygotowaną masą pomidorową. Kwadrat dzielimy na 4 pasy o wymiarach 10x40cm, nakładamy na siebie, po czym dzielimy "prostokąt" na 4 części o wymiarach 10x10cm. Podobnie robimy z drugą porcją ciasta. Przygotowane porcje układamy w foremce sąsiadująco, tak aby po upieczeniu wygodnie było odrywać kolejne fragmenty ciasta. Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około 30 minut.


6 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że poszedł w sekundę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, ze zniknął w mgnieniu oka:) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczny ;) muszę się w końcu wziąć za próbę upieczenia własnego pieczywa!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...