Rogaliki drożdżowe na niedzielę - zdążysz zrobić przed obiadem!

09:04 Unknown 6 Comments

Podejrzewam, że amatorów rogalików drożdżowych nie brakuje. Szczególnie, że takie świeże to dosłownie rozpływają się w ustach więc i zachwytom nie ma końca. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybkie rogaliki drożdżowe, które nie wymagają wiele pracy ale za to wspaniale smakują i z pewnością zdążycie je jeszcze zrobić przed podaniem obiadu :)


składniki: 500g mąki, 200ml kwaśnej śmietany, 200g margaryny, 1 jajko, 100g drożdży, 2 łyżki cukru, szczypta soli, marmolada lub powidła śliwkowe, 1 roztrzepane jajko


wykonanie: Masło siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. (Cukier proponuję wcześniej utrzeć z drożdżami). Może się chwilę zejść zanim ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części tworzymy okrągły placek, który z kolei dzielimy na 8 trójkątów. W szerszej części, pozostawiając margines, wykładamy porcję marmolady:


A następnie zaczynając od szerszej strony trójkąta, lekko łącząc końce, zwijmy ciasto ku cieńszej części, wywijając końcówki tworząc rogalika.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gotowe rogaliki układamy na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Tak bez zagniatania i czekania? No to rzeczywiście bym jeszcze zdążyła ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba tylko chwilkę popracować nad połączeniem wszystkiego w jednolitą masę ale poza tym chwila moment i jest :)

      Usuń
  2. ale ślicznie wyglądają, a jak muszą smakować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jestem w trakcie jedzenia jednego z nich więc tylko potwierdzam... Smakują cudownie :)

      Usuń
  3. Super przepis! A rogaliki przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja to się chyba nigdy nie nauczę zwijać ładnych rogalików ;x

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...