Burger klasyczny

15:44 Unknown 3 Comments

Kultowa już potrawa kuchni amerykańskiej, która od lat podbija serca większości ludzi, zawitała również do mojej kuchni. Nie ukrywam jednak, że preferuję wyłącznie te domowej roboty, wówczas doskonale wiem co wchodzi w skład mojego burgera. Burgery w moim wykonaniu składają się wyłącznie ze świeżo mielonego mięsa wołowego, doprawionego solą, pieprzem oraz musztardą dijon. Do tego domowe bułki hamburgerowe (z przepisu najlepiej zrobić dwie większe bułki) oraz dopełniający smak sos hamburgerowy, również własnej roboty.
Z racji, że nie posiadam grilla w obecnych warunkach, moje burgery powstały na patelni grillowej wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem.


składniki: na bułki:  260g mąki, 2 łyżki oleju ,niecałe 3/4 szkl. ciepłego mleka, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, czubata łyżeczka suchych drożdży

wykonanie: W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy ciepłe mleko oraz olej i wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ciężko ale trzeba! :)
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 duże, równe kawałki ciasta i formujemy kule. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wyłączamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który kładziemy mocno spłaszczone kule ciasta. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego piekarnika na około godzinę aby bułeczki wyrosły. Po tym czasie bułki wystawiamy i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i wstawiamy bułki, tym razem bez ściereczki, na około 15 minut. Pieczemy bez termoobiegu!

składniki na sos: 1 i 1/2 łyżki ketchupu, 2 czubate łyżki majonezu, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych kaparów, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta chilli w proszku, szczypta cukru, szczypta soli oraz pieprzu, odrobina startego czosnku, 1 płaska łyżeczka kurkumy

wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki do przegryzienia.

Dodatkowo: 
  • 300g mięsa wołowego mielonego
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pomidor pokrojony w plastry, cebula w plastrach, sałata/szpinak/rukola, plastry sera cheddar, opcjonalnie ogórek kwaszony, bekon itp.
  • domowe, smażone frytki - rewelacyjnie smakują z sosem hamburgerowym!
Wykonanie hamburgerów: 

W misce mieszamy świeżo zmielone mięso ze szczyptą soli, sporą ilością pieprzu oraz musztardą. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie mięso dzielimy na dwie części, formujemy kule, które spłaszczamy i wygładzamy brzegi. Patelnię grillowa wykładamy lekko natłuszczonym pergaminem i wysmażamy kotlety dokładnie z dwóch stron. Po wysmażeniu na gorące burgery nakładamy po plastrze sera cheddar.

Burgery tworzymy następująco, zaczynając od spodu: dolna bułka, sałata/szpinak/rukola, kotlet z serem, cebula, pomidor, sos hamburgerowy, górna część bułki


3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...