Pieczona pierś kaczki z sosem borówkowym
Dla wielu osób przygotowanie kaczki jest równoznaczne z wejściem na Mount Everest w klapkach. Wbrew pozorom jednak nie jest to tak wielka sztuka aby przygotować soczyste mięso i zachwycić nim wszystkich domowników - wystarczy trochę chęci i poniższy przepis.Polecam wcześniej pozostawić piersi kaczki w przyprawach na około 4-5h w lodówce, a już najlepiej na całą noc.
składniki: 2 piersi z kaczki (około 500g), sól, pieprz, majeranek, 1/3 szkl. czerwonego wina, 4 listki rozmarynu, 1/2 szkl. borówki amerykańskiej, cienkie plasterki pomarańczy, 3 łyżeczki miodu
do podania: puree z dodatkiem cheddaru
wykonanie: Pierś kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę nacinamy ostrym nożem w kratkę. Mięso nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem i chowamy do lodówki na kilka godzin, choć nie ukrywam, że ja przygotowałam mięso bezpośrednio po natarciu. Rozgrzewamy patelnię i układamy piersi karczki skórką do dołu - smażymy przez około 8 minut. Następnie piersi przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4 minut. Pod koniec smażenia skórkę smarujemy miodem.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wysmażone piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i układamy na wierzchu plasterki pomarańczy - mięso pieczemy przez około 4 minuty, po czym wyjmujemy naczynie, a mięso dokładnie otulamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło. Na patelni pozostawionej po smażeniu piersi pozostawiamy około 2 łyżek tłuszczu z kaczki, ponownie rozgrzewamy i dodajemy wino, rozmaryn oraz płaską łyżeczkę miodu. Kiedy sos się lekko zredukuje, dodajemy borówki i smażymy aż zaczną się lekko rozpadać. Sos doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Pierś z kaczki przed podaniem kroimy w ukośne plastry i podajemy polane sosem borówkowym oraz z puree ziemniaczanym z dodatkiem cheddaru.
Jakie wino?
OdpowiedzUsuńUżywam czerwonego wina półsłodkiego o owocowym smaku.
UsuńDzisiaj zrobiłem pierwszą w życiu kaczkę wg. Twojego przepisu! Wyszła przepysznie szczególni sos - który w swej prostocie jest wprost genialny. Pozdrawiam Przemek
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że moja kaczka tak przypadła Ci do gustu! :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńCzas pieczenia faktycznie wynosi 4 Minuty?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak
UsuńDzisiaj ja zabieram sie za ten przepis - jutro podziele się opinia moich najbliższych i swoją
OdpowiedzUsuńPowiedz czy wyszła Ci krwista czy medium, to dość krótko jak na kaczkę.
OdpowiedzUsuńAla z przepisomania.bloog.pl
Kaczka w żadnym wypadku nie była krwista! Choć czas pieczenia jest krótki to jednak obłożenie kaczki folią aluminiową powoduje, że dochodzi i wychodzi pomiędzy medium, a dobrze wysmażoną - mięso jest różowe ale mimo wszystko już nie ma mowy o krwistości.
UsuńWitam, czy do smażenia użyć jakikolwiek rodzaj tłuszczu, czy bezpośrednio na suchą rozgrzaną patelnie? Naczynie żaroodporne w piekarniku otwarte, czy zamknięte?
OdpowiedzUsuńDo smażenia nie używamy tłuszczu - wytopi się on z kaczki. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia bez przykrycia. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję, dzisiaj sprawdzamy przepis:). Pozdrawiam
Usuń