Pizza mięsna ze szpinakiem
Odnoszę wrażenie, że pizzę można robić na tyle sposobów ile tylko dostępnych produktów w sklepie. A biorąc pod uwagę różne modyfikacje, smaków może być tyle ile gustów na świecie. Podczas dzisiejszej kolacji na stole pojawiła się pizza mięsna z dodatkiem świeżego szpinaku użytego zarówno w sosie jak i jako dodatek do gotowej pizzy.składniki: ciasto: 300g mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7g), 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki drobnego cukru, szczypta soli, ciepła woda ( około 3/4 szkl.)
sos: 400g mięsa mielonego z szynki, 250g piersi z kurczaka, 1 cebula, 5 większych pieczarek, garść świeżego szpinaku, kawałek papryki pomarańczowej pokrojonej w kostkę, 3 łyżki śmietany, 200g startego sera mozarella, 200g startego żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona, łyżeczka mąki, szpinak do posypania pizzy, tłuszcz do smażenia (u mnie standardowo Rama Culinesse)
wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę lekko obtaczamy w oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem). W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Cebulę kroimy w półtalarki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki w talarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy mięso się lekko zetnie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone, ponownie doprawiamy solą i pieprzem i całość wysmażamy aż mięso się dobrze wysmaży. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dalej całość podduszamy. Oprószamy zawartość patelni mąką, mieszamy i dodajemy śmietanę i szpinak i ponownie mieszamy, po czym dodajmy ponad połowę startego sera mozarella. Całość oczywiście ponownie mieszamy. Powinniśmy uzyskać gęsty sos. Piekarnik nagrzewamy na 250 stopni. Blachę na pizzę smarujemy olejem, a następnie wykładamy ciasto, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypujemy pozostałą mozarellę, a następnie wykładamy mięsny sos. Na wierzchu posypujemy pizzę startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika i czekamy aż pizza się ładnie zarumieni i wyrośnie (do 10 minut). Upieczoną pizzę posypujemy świeżym szpinakiem.
ale apetyczna! zjadłabym sama nawet całą :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na dwóch kawałkach byś zakończyła :) pizza jest niesamowicie sycąca :)
UsuńPięknie wygląda :) Złocista i ciągnąca bomba kaloryczna ;)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić :)
Usuń