Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na pieczonych ziemniakach z fasolką szparagową
Korzystając z tego, że w sklepach dostępna jest świeża fasolka szparagowa wykorzystałam ją jako dodatek do obiadu. Obiad w zasadzie też nie został potraktowany tradycyjnie, bo do pulpetów w sosie pomidorowym przygotowałam pieczone ziemniaczki, które wcześniej zostały pokrojone w talarki i ugotowane do miękkości.składniki: 500g mięsa mielonego z indyka, 1 jajo, bułka tarta, sól, pieprz, szczypta przyprawy do mięsa z indyka, 150g koncentratu pomidorowego, 3/4 szkl. włoszczyzny krojonej w paski, 2 łyżki mąki i 4 łyżki do obtoczenie pulpetów, woda
1/2 kg ziemniaków, olej, oliwa aromatyzowana czosnkiem i chilli, przyprawa do ziemniaków
fasolka szparagowa, 2 łyżki masła, szczypta soli, bułka tarta
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i włączamy opcję opiekania. Ziemniaki przekładamy na blachę posmarowaną olejem. Ziemniaki skrapiamy oliwą aromatyzowaną czosnkiem i chilli i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut przed wyłączeniem sosu.
W garnku zagotowujemy wodę z płaską łyżką soli i gotujemy fasolkę szparagową do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy około 2 łyżek bułki tartej, mieszamy. Zdejmujemy z kuchni.
Ziemniaki wykładamy na talerzu, podajemy z pulpetami oraz fasolką z dodatkiem bułki tartej.
0 komentarze: