Chili con carne zapieczone pod cheddarem
Chili con carne, czyli tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej pojawiło się w końcu w mojej kuchni. Przyprawiane kminem rzymskim oraz pieprzem zdecydowanie nabiera charakterystycznego smaku.Sięgnęłam w końcu po to danie ze względu na chęć przyrządzenia wołowiny i zapieczenia jej pod delikatną i cienką warstwą sera cheddar.
składniki: 1 szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 500g mięsa mielonego wołowego, 2 papryki ( u mnie czerwona oraz 1/2 pomarańczowej i 1/2 żółtej), 1 mała puszka czerwonej fasoli "kidney" w zalewie, 390g pomidorów krojonych z puszki bądź z kartonu Podravka, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka ostra mielona, papryka chilli, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, majeranek, ser cheddar do starcia
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Ja jeszcze dodałbym jeden widelec, abym mógł podjadać ;-)
OdpowiedzUsuńJuż dokładam jeszcze jeden... :)
UsuńOch, uwielbiam sami chilli con carne, a co dopiero zapieczone pod serem. :) Na bank je zrobię.
OdpowiedzUsuń