Pikantna potrawka z kurczaka ze smażonym ryżem
Uwielbiam indyjskie smaki i co rusz marzę o tym aby wybrać się do mojej ulubionej indyjskiej restauracji. Jednakże nie zawsze mam na to czas, a poza tym, czasami warto zrobić coś samej w kuchni. Inspiracją do przygotowania mojej pikantnej potrawki była jagnięcina w sosie. Niestety ja jagnięciny nie miałam w zanadrzu i wykorzystałam pierś z kurczaka oraz kilka pieczarek. Mimo wszystko potrawka wyszła wyśmienicie, a podanie jej ze smażonym ryżem było strzałem w dziesiątkę!składniki: 1 nie za duża pierś z kurczaka, kilka pieczarek, przecier pomidorowy z czosnkiem i bazylią, mąka, przyprawa bombay masala, 2-3 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka ostra, 2 łyżki miodu, woda, olej do smażenia
1 ugotowana torebka ryżu, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka ostra
wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą bombay masala. Jak mięso się wysmaży dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wysmażamy. Całość lekko oprószamy mąką i podlewamy wodą. Dodajemy do smaku miód i mieszamy. Dodajemy 150ml przecieru pomidorowego, przyprawiamy papryką i mieszamy. Całość zaprawiamy śmietaną i w razie czego doprawiamy do smaku. Potrawka powinna być pikantna.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ryż, który doprawiamy papryką ostrą oraz szczyptą soli i pieprzu.
Potrawkę można podawać ze startą mozarellą.
Dodaję do moich zakładek "do zrobienia" :) idealny przepis dla Mnie!
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakowało, bo wyszło bardzo aromatycznie :)
UsuńMmm... danie wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuń